Tokat Usulü Yaprak Sarma Tarifi

Malzemeler

1 kg salamura edilmiş asma yaprağı
2 baş kuru soğan
2 su bardağı pirinç
2 çay bardağı bulgur
2 çay bardağı yarma
1 yemek kaşığı biber salçası
1 yemek kaşığı domates salçası
Yarım demet maydanoz
1 yemek kaşığı tuz
2 çay kaşığı pul biber
2 çay kaşığı reyhan
2 çay kaşığı nane
1 çay kaşığı yenibahar
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı karabiber
Yarım çay bardağı zeytinyağ

Hazırlanışı:

İnce doğranmış soğan, tencerede zeytinyağ ile biraz kavurulduktan sonra salçalar eklenir.Salça kavrulmaya yakınken pirinç, bulgur ve yarma ilave edilerek bütün malzeme kavrulmaya devam edilir.Kavrulduktan sonra baharatlar, tuz maydanoz  ve iki buçuk su bardağı sıcak su eklenir.Tencere suyunu çekene kadar pişirmeye devam edilir. Bu işlemden sonra ocak kapatılıp sarmaya geçilir. Bir gece önceden suya konularak yumuşatılan ve tuzu çıkarılan salamura yaprakların içine hazırlanan malzeme koyularak ince ince sarıldıktan sonra tencereye dizilir. Sonra bir kapta 1 yemek kaşığı biber salçası, yarım çay bardağı zeytinyağı, bir limonun suyu ve üç buçuk-dört su bardağı sıcağa yakın su
karıştırılarak tencereye dökülür.suyu çekilene kadar kısık ateşte pişirilir.

Yorumlar